سیستم های محافظتی ضد حریق
پوشش های مقاوم در برابر حریق 
fireproof coating
 
اجراي پوشش های مقاوم در برابر حریق یا به عبارتی ضدحريق بر روي سازه‌ها به جهت پيشگيري از تخريب آنها درزمان آتش‌سوزي، و به دست آوردن زمان جهت ایجاد شرايط مناسب برای ارائه خدمات آتش‌نشاني میباشد .
پوشش‌هاي مقاوم در برابر حرق (ضدحريق ) براي محافظت از انواع سازها ( فلزی و بتن ) قابلیت طراحی و اجرا را دارند. با اين روش دماي سازه‌ در برابر دمای حریق پوشش داده میشود در هنگام آتش‌سوزي در يك زمان معين به دماي تخريب سازه نمي‌رسد.
زمان محافظت از سازه به عوامل و شرایط مختلفی از سازه همچون ميزان مواد قابل اشتغال ، شكل سازه ، نوع كاربري سازه ، نوع حريق و فاصله از ايستگاه آتش‌نشاني و افراد در محل بستگي دارد. طراحی و اجرای پوشش‌هاي مقاوم در برابر حریق ( ضدحريق ) مستلزم شناخت نوع حریق و عملكرد آن و رفتار سازه در برابر حریق مي‌باشد.
 
انواع مکانیزم  پوششهای  مقاوم در برابر حریق ( ضد حریق )
در مجموع می توان به سه تیپ اصلی مواد مقاوم در برابر حریق اشاره کرد :
1. مواد عایق
2. مواد جاذب انرژی
3. پوشش های منبسط شونده
 
بسیاری از مواد موجود به نوعی با مکانیسم ترکیبی از چند نوع از مواد ضد حریق عمل می نمایند و حاوی مقادیری از هر دوتیپ مواد عایق و جاذب انرژی می باشند. پوشش های منبسط کننده ، توانایی اندکی در جذب انرژی را دارا هستند .
بیشترین مصرف مواد عایق که دارای خواص حرارتی عالی است مربوط به الیاف معدنی همانند پشم سنگ و سنگدانه های منبسط شونده مانند ورمیکولیت و پرلیت است. از مواد رایج با مکانیسم جذب انرژی نیز می توان گچ و سیمان پرتلند را نام برد که در حین گرمایش، بخار آب آزاد می نمایند.
نوع سوم پوشش ها، پوشش ضدحريق متورم شونده يا حجيم شونده مي باشد كه به محض تماس شعله به سطح آنها ، شروع به تورم کرده و يك فوم جامد مشكي رنگ با ضخامت تقريبي 5/2 سانتی مترايجاد مي کنند كه این حاوي ميليونها سلول كوچك، بسته و مقاوم در برابر حریق است. 
فوم بعنوان عايق، تماس شعله با زير لایه را به تعويق انداخته و بعنوان يك مانع تأخيرانداز از انتقال حرارت سريع و احتراق سطح زيرين جلوگيري بعمل مي آورد. اين فوم عايق تا حدود دو ساعت از رسيدن حرارت به سطح زيرين جلوگيري نموده و گسترش شعله را به تأخير مي اندازد. در واقع مصالح و موادي كه در محيط قرار دارند؛ مي توانند با اولين شعله، توسعه حريق را بدنبال داشته باشند، استفاده و اعمال پوشش ضد حريق برروي آن مي تواند زمان سوختن چند ثانيه اي را به ساعت تبديل كند كه اين خود در شرايط بحران آتش سوزي، يك فرصت حياتي غيرقابل تصور بشمار مي رود.
 
سه دسته عمده موادعایق ( ضد حریق ) به صورت زیر می باشند:
 
1. پوشش هاي معدني پاششي مقاوم در برابر حریق ( ضد حریق )
این پوشش های معدنی مقاوم حریق دارای سنگدانه های منبسط شده نظیر پرلیت و ورمیکولیت؛ چسباننده های هیدرولیک نظیر گچ و سیمان و یک عامل کفزا می باشند. این مواد ابتدا با آب برای رسیدن به یک غلظت مناسب پیش آمیخته می شوند و سپس بوسیله دست یا ماشین بر روی سطوح پاشیده می شوند. این پوشش ها را می توان در سطوح داخلی و خارجی ساختمان ها و سازه های فلزی اعمال نمود و قابلیت حفاظت سازه را در برابر حریق تا 4 ساعت دارند. با استفاده از این مواد در ضخامت 5-2 سانتی متر دیگر نیازی به خاک گچ و گچ سفید کاری نمی باشد و همچنین رنگبری کمتری دارند. 
2. رنگ هاي مقاوم در برابر حریق منبسط شونده
این پوشش ها معمولاً دارای چهار نوع ترکیب می باشند. یک ترکیب پلی هیدریک به منظور تولید کربن، یک عامل آب زدایی، عامل اسفنجی کننده یا تولید گاز و یک رزین که چسباننده رنگ می باشد. این پوشش ها با ضخامت حداکثر 6 میلی متر اجرا می شوند و سازه را تا 2 ساعت در برابر حریق حفاظت می نمایند. این مواد هنگامیکه در معرض حرارت قرار می گیرند به علت وقوع یک سری واکنش های شیمیایی، گازهای خنک کننده ای آزاد نموده و با حرارت مقابله می نمایند و در ضمن یک لایه عایق زغالی تولید می کنند که این ضخامت تا 20 برابر مقدار اولیه رنگ می رسد. از این پوشش ها به منظور حفاظت از سازه های فلزی و سطوح داخلی ساختمان استفاده می شود. 
3. بردها  و پنل های مقاوم در برابر حریق ( ضد حريق )
این بردها به صورت پانل هایی می باشند که دارای انواع مختلفی همانند ورمیکولیت، گچ، پشم سنگ، منیزیم، اکسید منیزیم، فیبرهای سیمانی فشرده و... می باشند. این پانل ها در ضخامت 45-4 میلی متر استفاده می شوند و قابلیت حفاظت سازه های فلزی، داکت ها، سقف ها، کف ها و دیوارها
را در برابر حریق تا 4 ساعت دارند.
 
 

 
 
 
بر چسب ها : پوشش ضد حریق ، پوشش محافظ حریق ، پوشش مقاوم در برابر حریق ، پوشش مقاوم در برابر آتش ، رنگ مقاوم در برابر آتش ،محافظت از ساختمان در برابر آتش ، محافظت از ساختمان در برابر حریق ، عایق بتن ، ورمی کولیت ،حریق سلولزی ، حریق هیدروکربنی، رنگ ضد حریق ، رنگ مقاوم در برابر حریق ، پوشش های منبسط شونده، پوشش ضدحريق متورم شونده ، حفاظت سازه را در برابر حریق، حفاظت از سازه های فلزی، عایق حریق، بتن، مهندسی بتن    
 

 

مطالب مفید عمرانی
 

تمامی حقوق مادی و معنوی این وب سایت متعلق به شرکت توسعه صنعت زیگورات می باشد .

طراحی سایت