بتن هوازایی شده
بتن به عنوان یک ماده در صنعت ساختمان از اهمیت ویژه ای برخوردار است ، از این رو اطلاع از دانش مهندسی روز مرتبط با بتن و اجرای مهندسی ان بخصوص در شرایط محیطی خاص از اهمیت ویژه ایی برخوردار است . شناخت از عوامل مهاجم و کنترل انها بوسیله طراحی مناسب مخلوط بتن و استفاده بهینه از افزودنی های بتن نقش بسزای در این میان دارد .
مواد حباب هوا زا بتن ،جزو افزودنی هایی است که میتوان با استفاده صحیح و اصولی از آن با بهبود دوام بتن ، از آسیب های مرتبط یا عوامل مهاجم تا حدودی جلوگیری کرد .
عمل یخ زدگی بتن:
برای بتنهای در تماس با آب، عمل یخ زدگی یک عامل مخرب می باشد، زیرا آب به هنگام یخ زدن ازدیاد حجم پیدا کرده و باعث تولید تنشهای مخرب داخلی شده و باعث بروز ت رک در بتن خواهد شد . ترکها و درزهایی که نتیجه یخ زدگی و ذوب متناوب می باشند، باعث می گردند سطح بتن به صورت پولکی درآمده و بر اثر فرسایش، خرابی عمق بیشتری یابد بنابراین عمل یخ زدگی بتن و میزان تخریب حاصله، بستگی به نفوذپذیری بتن دارد که این موضوع علاوه بر تاثیر ت رکهاست.
نمکهای ذوب یخ:
اگر برای ذوب نمودن یخ بتن ، از نمکهای ذوب یخ استفاده شود، علاوه بر خرابیهای حاصله از یخ زدگی، ممکن است همین ن مکها نیز باعث خرابی سطحی بتن گردند. چون باور آن است ک ه خرابیهای حاصل از نمکهای ذوب یخ، در نتیجه یک عمل فیزیکی به وقوع می پیوندد، غلظت نمکها، موجود بودن آبی که قابلیت یخ زدگی داشته باشد و در کل فشارهای هیدرولیکی و غشایی (osmotic) نقش بسیار مهمی در دامنه و وسعت خرابیها ایفا خواهد کرد.
مواد حباب زا :
مواد حباب زا جزء افزودنی هایی است که در هنگام تولید بتن استفاده میشود. مواد شیمیایی حباب ساز می تواند از نمک های ، دترجنت مصنوعی ، نمک های اسید چ رب ، نمک اسیدهای پتروشیمی ،رزین چوب و … باشد.
عملکرد مواد حباب زا در جلو گیری از یخ زدگی:
(وجود حبابهای هوا در ملات بتن صدمات ناشی از افزایش حجم آب ملات در موقع یخ زدگی را به حداقل ممکن کاهش میدهد.
مهمترین خصوصیتی که افزودنی های حباب ساز در بتن ایج اد میکنند ، و دلیل عمده بکار بردن این مواد در بتن ، کاهش نفوذ پذیری است که در بتن ایجاد میکند. حباب های ریز کروی که قطری حدود ۱۰۰ تا ۱۵۰ میکرون دارند لوله های باریک موئینه در بتن را از بین میبرند ، قطعه قطعه می کن ند و یا با قرار گرفتن در ابتدا و انتهای این لوله ها آنها را آب بند میکنند و مانع ورود آب درون آنها می شوند. با این عمل فشار اسموزی درون این لوله ها از بین میرود و مانع ورود آب به بتن می شود. در نتیجه در سیکل های ذوب و انجماد به بتن آسیب نمی رسد. در واقع بتن آب بند می شود. همچنین حباب های هوا باعث آب بندی بتن در برابر مایعات ، گازها ، حملات سولفاتی نیز آب بند شده و عمر بیشتری پیدا میکند.
البته نوعی از مواد حباب زا در پایین آوردن جذب آب بتن نیز کاربرد دارند؛ این مواد با ایجاد حفرات بسیار ریز که برای حداکثر قطر آنها استاندارد تعریف شده، حفرات موئینه داخل بتن را بسته و مانع از نفوذ آب در آنها می شود.
مهمترین خصوصیتی که افزودنی های حباب ساز در بتن ایجاد میکنند ، و دلیل عمده بکار بردن این مواد در بتن ، کاهش نفوذ پذیری است که در بتن ایجاد میکند. حباب های ریز کروی که قطری حدود ۱۰۰ تا ۱۵۰ میکرون دارند لوله های باریک موئینه در بتن را مسدود می کنند ، لوله های موئینه را قطعه قطعه می کنند و یا با قرار گرفتن در ابتدا و انتهای این لوله ها آنها را آب بند میکنند و مانع ورود آب درون آنها می شوند. با این عمل فشار اسموزی درون این لوله های موئینه بتن از بین میرود و مانع ورود آب به بتن می شود. در نتیجه در سیکل های ذوب و انجماد به بتن آسیب نمی رسد. در واقع بتن آب بند می شود.
_ اصلاح کننده جدا شدگی :
با میزان پخش مناسب در سطح بتن پوشش یکدستی به بتن داده و تا حدودی جداشدگی سنگدانه ها را اصلاح می کند.
_ افزایش کار پذیری :
سطح بتن با حباب هوا کار پذیری بالاتری نسبت به بتن های معمولی دارد و لیسه ای کردن و پرداخت سطوح آن با راحتی بیشتری انجام میگردد. لیسه ای کردن سطح بتن با ماله حباب های سطح بتن را از بین میرود. در صورتی که بخواهیم با دستگاه سطح بتن را لیسه ای کنیم ، سطح ما نباید سطح کف سازی باشد. زیرا به دلیل سرعت بالای دستگاه و تیغه آن ، حباب های لایه زیر سطح بتن از بین میرود که این امر باعث پدیده ای در بتن می شود که به آن ” تاول زدن ” بتن می گویند.
_ عدم آب اندازی :
.اضافه کردن حباب به بتن مانع آب اندازی بتن می شود ( bleeding ) . وقتی ویبره میشود و کاملاً جا می افتد اگر آب آن زیاد باشد ، کم کم آب به سطح بتن می آید و به اصطلاح آب می اندازد و اگر بتن کم آب باشد ، در نقطه ای که میله ویبراتور قرار دارد آب جمع می شود و آن ناحیه شل می شود. به این حالت اصطلاحا خونریزی داخلی بتن می گونند.
_ تولید بتن های سبک
بتن سبک تولید شده در این روش بر اساس ایجاد منافذ متعدد در داخل بتن یا ملات می باشد که این منافذ باید به وضوح از منافذ بسیار ریز بتن با حباب هوا متمایز باشد که بنام بتن اسفنجی ، بتن منفذ دار و یا بتن گازی یا بتن هوادار می شناسند