میکرو پایل و مقاوم سازی خاک
میکرو پایل و مقاوم سازی خاک
 

عدم رعايت ملاحظات فني در ساخت و اجراي روسازه و زيرسازه كه در كوتاه مدت و درازمدت با تغيير شكل هاي مصالح مصرفي در بنا توام خواهد بود، در صورت ساخت پي بر روي بستر های نا مناسب و به خصوص از نوع ريزدانه و غير متراكم احتمال وقوع نشست هاي زياد مطرح مي باشد  .نرم شدگی بعضی از خاکها و سنگ ها بر اثر عوامل محيطي، وقوع پديده حركت آب با سرعت زياد در ماسه و لاي ( آب شستگی موضعی یا عمومی )، دست خوردگي و حساسيت در رس ها و لايها نیز می تواند از دیگر دلایل باشند.

وجود مواد انحلال پذیر، ریز دانه ها و توده هایی با تراکم نامناسب ، موجب می شود تا بر اثر تماس این خاکها با آب ، جداشدگی و شسته شدگی در این گونه خاک ها روی دهد.این پدیده در صورت تداوم می تواند موجب افزایش تخلخل و پوک شدن خاک گردیده و نهایتا با ایجاد نشست های قابل ملاحظه ، موجب تخریب ساختمان خاک و فروریزش خاک شود. مشکل دیگر آن است که انحلال و خروج ذرات جامد ، موجب جایگزین شدن آن با ذرات آب و در نتیجه افزایش رطوبت خاک می گردد که این امر نیز خود باعث کاهش مقاومت برشی خاک می گردد.

بطور كلي در مواجهه با خاكهاي مسئله دار نظير خاكهاي سست با قابليت باربري كم، نشست‌پذيري زياد، روانگرا، خاكهاي دستي و  دو راه پيش روي مهندسين ژئوتكنيك قرار دارد:

الف: استفاده از المانهاي باربر در خاك

ب: بهسازي و اصلاح خواص فيزيكي- مكانيكی توده خاک

روش ترمیم : 
پیشنهاد اجرای میکرو پایل به همراه تزریق دوغاب 
معرفي اجمالي ميكروپايل
بطور كلي در مواجهه با خاكهاي مسئله دار نظير خاكهاي سست با قابليت باربري كم، نشست پذيري زياد،روانگرا، خاكهاي دستي و ... دو راه پيش روي مهندسين ژئوتكنيك قرار دارد:
الف: استفاده از المانهاي باربر در خاك
ب: بهسازي و اصلاح خواص فيزيكي- مكانيكي توده خاك
هر يك از راه حل هاي فوق داراي روشها و مشخصات مربوط به خود مي باشند كه طي ساليان متمادي توسعه فراواني يافته اند. برخي از تكنيكهاي ابداعي نيز ماهيتي تركيبي از دو دسته فوق داشته و مزاياي هر دو دسته را تا حدودي بهمراه دارند. از آن دسته مي توان به استفاده از ميكروپايلها بهمراه تزريق دوغاب سيمان اشاره نمود.
. ميكروپايل علاوه برآنكه به عنوان يك المان باربر و مقاوم در برابر نشست عمل مي كند، بدليل تزريق دوغاب سيمان، سبب بهبود مشخصات مكانيكي (مقاومتي و رفتاري) خاك اطراف نيز مي گردد.
بطور كلي كاربرد ميكروپايل ها در مهندسي ژئوتكنيك مشتمل بر دو بخش “استفاده در بستر پي سازه‌ها” و “اصلاح و بهسازي برجاي خاك” مي‌باشد.
میکروپایل متناسب با ظرفيت باربري لازم محاسبه خواهد گرديد. در اين ميان با انتخاب روش اجراي میکروپایل بهمراه تزريق دوغاب سيمان براي پروژه مورد نظر، بررسي چيدمان ريزشمع ها در پلان و محاسبه عمق بهينه آنها، به عنوان مهمترين عناصر طرح بهسازي مطرح مي‌باشند. بدين ترتيب نظم در چيدمان ريزشمعها باعث توزيع يكنواخت عكس‌العمل تكيه‌گاهي در زير پي ساختمان گرديده و پيكرة سازه‌اي پي فوقاني نيز بر اين اساس بصورت همگن و بهينه طرح خواهد گرديد. عوامل مؤثر در طرح چيدمان میکروپایل ها به طور كلي عبارتند از:
موقعيت پي‌ها و ستون‌ها ، نحوه توزيع و مقدار بارهاي گسترده و متمركز ، پارامترهاي مقاومتي و ظرفيت باربري خاك ، نفوذپذيري خاك ، عمق ريزشمع‌ها و مشخصات هندسي و سازه‌اي پي سازه
 
بهسازي خاك
ملاحظات قبل از گودبرداري و اجراي شيرواني پايدار
-1 اطلاعات از زمينهاي مجاور و سابقه ساخت و ساز اطراف آن
-2 اهميت سازه 3- تعداد طبقات سازه احداثي 4-گستردگي و بزرگي ابعاد زمين
-5 معاينه و بررسي شرايط نامتعارف و نا همگن 6-موقعيت لرزه اي،لغزش و روانگرايي
-7 وجود آبهاي زير زميني و تراز آن 8-بررسي عمق يخبندان 9-عمق گودبرذاري
-10 موفغيت زمين از لجاظ لايه هاي مشكلدار
 
تحکیم خاک ، نیلینگ ، میکروپایل
مروري بر مباني محاسباتي ميكروپايل
اصول محاسبات مهندسي ميكروپايل تابع نوع كاربري ميكروپايل و به تبع آن نحوه رفتار آن مي باشد. در
شرايطي كه ميكروپايل ها با هدف تحكيم و بهسازي بستر پي سازه ها مورد استفاده قرار مي گيرند محاسبات فني ميكروپايل مشابه با محاسبه شمع هاي متداول است. اين محاسبات مبتني بر سه بخش طرح سازه اي و كنترل برش پانج (Geotechnical Design) طرح ژئوتكنيك ،(Structural Design)
مي باشد.در طرح سازه اي، ظرفيت باربري المانهاي ميكروپايل مشتمل بر جدار فولادي، آرماتور تسليح و دوغاب سيمان محاسبه مي شود كه اين ظرفيت مي بايست با ضريب اطمينان مناسبي، بالاتر از بار وارده به ميكروپايل باشد.در طرح ژئوتكنيكي، مقاومت اصطكاكي جداره ميكروپايل با خاك اطراف محاسبه
 ميگردد كه مي بايست اينمقاومت اصطكاكي با ضريب اطمينان مناسبي، بالاتر از بار وارده باشد تا امكان جدايي ميكروپايل از خاك قبل از وقوع تسليم عوامل مسلح كننده ميسر نگردد.
در گام نهايي طرح، باتوجه به اين امر كه ميكروپايل ها داراي بار متمركز زياد و قطر كوچك بوده و برش پانج باتوجه به سربارهاي وارده محتمل مي باشد، كنترل مقاومت در برابر برش پانچ كه منتهي به ارائه طرح فلنج مناسب مي گردد، انجام مي شود.
 
 
 
 
 
 
 
مطالب مفید عمرانی
 

تمامی حقوق مادی و معنوی این وب سایت متعلق به شرکت توسعه صنعت زیگورات می باشد .

طراحی سایت